Press Release

Suriname geeft "hoop en inspiratie aan de wereld om onze regenwouden te redden": VN-chef 

12 July 2022

Suriname is misschien het kleinste en dunst bevolkte land in Zuid-Amerika, maar het is ook één van de groenste. Suriname wordt beschouwd als een wereldleider in het behoud van biodiversiteit, met meer dan 90% van het landoppervlak bedekt met oerwoud, de ongeëvenaarde natuurlijke hulpbronnen van het land compenseren voor haar relatief klein oppervlak.

Areal photo of Suriname's rainforest
Caption: Areal photo of Suriname's rainforest
Photo: © UN Photo/Evan Schneider

Suriname is geclassificeerd als een koolstof negatief land, omdat haar regenwouden meer emissies absorberen dan het land uitstoot. Dik groen gebladerte lijkt zowat overal te zijn, zelfs in de buitenwijken van de hoofdstad Paramaribo, die zelf bezaaid is met bruisende markten en culturele centra.

Op Zaterdag 3 juli zag VN-secretaris-generaal António Guterres, tijdens zijn eerste bezoek ooit aan Suriname, met eigen ogen de inzet van het Surinaamse volk om hun natuurlijke schatten en voorouderlijke kennis te beschermen.

Secretary  General - António Guterres viewing Suriname Rainforest
Photo: © UN Photo/Evan Schneider

"Regenwouden zijn een kostbaar geschenk voor de mensheid. Daarom wil ik vanaf hier in Suriname een boodschap sturen naar de wereld: We moeten het geschenk van de regenwouden eren en behouden, want dit is geen geschenk dat blijft geven", vertelde de heer Guterres aan verslaggevers op een gezamenlijke persconferentie met president Chan Santokhi aan het einde van zijn eerste dag in het land.

De VN-chef gaf ook een duidelijke waarschuwing: "Als we de [huidige] schaal van vernietiging in de regenwouden van de wereld blijven zien, bijten we niet alleen in de hand die ons voedt - we scheuren het ook in stukken".

De heer Guterres benadrukte het feit dat de ongebreidelde ontbossing en de verslechterende gevolgen voor het klimaat de incidentie van bosbranden en droogtes doen toenemen.

"Dit is schandalig en beschamend.  Het is wereldwijde zelfmoord in slow motion", zei hij, en hij voegde eraan toe dat een dergelijke vernietiging een wereldwijde wake-up call zou moeten zijn om de longen van onze planeet te redden.

Adley Breeveld

Adley Breeveld

RCO
Communications Focal Point

UN entities involved in this initiative

RCO
United Nations Resident Coordinator Office

Goals we are supporting through this initiative